Inkomstförfrågan FK

Uppdaterad

När ett brev med en inkomstförfrågan kommer:


1. Sök upp personnumret i IP och kolla vilket bolag den är anställd i samt vilken sorts anställning. Notera eventuella bolagsbyten eller glapp mellan anställningar. Ibland kan inkomstförfrågningar komma för personer vi redan rapporterat nyligen, då kan det vara så att de behöver ytterligare anställningar bakåt i tiden.

Kolla även Arkiv av anställda så inte en inkomstförfrågan precis har gjorts på personen. Om det finns- kolla så den ser korrekt ut.


2. Gå in i Hogia på personen, ta Analys historik för 12 månader bakåt (viktigt att det blir 12 lönekörningar) om det går, annars justerar du intervallet utifrån hur lång anställningen är.


3. Logga in på Logga in - Försäkringskassan (forsakringskassan.se) 



Välj denna

 


Koden står på brevet, vanligast är 5445, fyll i bolaget och personnumret.



Fyll i vad som passar personens anställning:

Vanligast är heltid och 40h/vecka

Tjänstledighet fyller vi vanligtvis i Nej på, då vi inte räknar tillfällig kort tjänstledighet här utan mer långtidsfrånvaro.


Fyll i dessa utifrån din Analys historik, ta ut den i excel:

Grundlön: Kolla vad den senaste timlönen var, är den den högsta timlönen personen haft så tar du den lönen gånger 2080. Viktigt att vi tar den exakta timlönen med decimaler och allt. Har personen haft olika löner på olika uppdrag så tar vi ett snitt på timlönerna sedan senaste lönerevisionen/löneökningen för året, sedan tar det gånger 2080. Glöm inte räkna med retrolöner. Ta autosum på Antal (ta bort 1an i retron) och ta autosum på beloppet. Sedan tar du resultatet av beloppet delat på resultatet på antal timmar. Då får du ut ett snitt.

OB: Har vi ett helt år (12 lönekörningar) så tar vi all OB och fyller i. Har vi ex bara 6 månader så tar vi beloppet och gångrar med 2. Har vi bara 4 månader tar vi all OB delat på 4, sedan gånger 12.

Återkommande övertid eller mertid: Filtrera fram alla övertidsarter, är övertiden återkommande? Har personen bara haft övertid 1-2 pass på ett år- fyll inte i någonting här. Har personen nästan varje månad övertid så ska vi räkna ut en årslön även här.
Har vi ett helt år (12 lönekörningar) så tar vi all övertid och fyller i. Har vi ex bara 6 månader så tar vi beloppet och gångrar med 2. Har vi bara 4 månader tar vi all övertid delat på 4, sedan gånger 12.

Andra ersättningar: Se vad du har i din analys historik om det finns någon annan ersättning där, tex Tillägg och ATF-ersättning, både utbetald och till ack. Även här ska vi räkna ut en årslön för ersättningarna.
Har vi ett helt år (12 lönekörningar) så tar vi all ersättning och fyller i. Har vi ex bara 6 månader så tar vi beloppet och gångrar med 2. Har vi bara 4 månader tar vi all ersättning delat på 4, sedan gånger 12.

Bruttolöneavdrag: Mycket ovanligt så lämna den tomt


Fyll i:

-Timmar per år

-De nya löneuppdateringsdatumen är

240401

230401

220401

201101

-Var personen anställd senaste lönerevisionen tar du det som datum i båda fälten, anställdes personen senare tar du personens anställningsdatum




Är personen behovsanställd så fylls inkomstförfrågan i månad för månad, se nedan:


Försäkringskassan vill ha arbetad tid i timmar och minuter, så istället för 7,5 h så vill de ha 7:30.

Detta ställer till det en del för oss, men här är hur jag (Linnea) gör:

-Öppna ett nytt excelblad

-Skriv 0,5 i en cell

I kolumnen brevid skriv =

Tryck på cellen det står 0,5. Skriv sen /1440 och tryck enter

Då ser det ut såhär:

Markera den högra av våra 2 celler, högerklicka och välj formatera celler.

Välj enligt nedan


Då får vi minuter i den högra cellen

Man kan sedan ändra den vänstra cellen när vi rapporterar månad för månad, tex har vi 9,77 h en månad, då byter vi ut 0,5 mot 0,77 och ser då att 0,77 h är 43 minuter och den månadens rapportering blir alltså 9:42


Fyll i arbetad tid, observera att det är arbetad tid den månad som den arbetas, inte utbetalas. Fyll sedan i den medarbetarens grundlön, ötid samt ob-tillägg för varje månad. Semesterlön ska inte räknas med. 

warning Created with Sketch.